Басейнова рада Сіверського Дінця та нижнього Дону: ефективний інструмент для конструктивного діалогу та сучасна платформа для узгодження рішень

Про План управління річковим басейном як один з основних інструментів для досягнення «доброго» стану вод та впровадження європейських стандартів у моніторинг якості поверхневих вод йшлося 28 листопада 2019 року в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів на засіданні басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону, яке очолив голова басейнової ради, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації Олександр Лихач.

Вже вдруге в цьому році для вирішення важливих питань річкового басейну збираються стейкхолдери з Харківської, Донецької та Луганської областей, які увійшли до складу басейнової ради, а також запрошені, представники різних щаблів влади і громадських об’єднань, різних галузей економіки та сфер діяльності, однак об’єднані спільною метою – досягнення «доброго» стану вод у суббасейнах Сіверського Дінця та нижнього Дону (докладніше у розділі "Басейнова рада").

Про конкретні кроки з розробки елементів Плану управління річковим басейном Дону, а саме 1, 2, 3 та 4 його розділів доповів присутнім заступник голови басейнової ради, начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук.

Район басейну річки Дон став першим серед річкових басейнів України, в якому в 2018-2019 роках за підтримки Координатора проектів ОБСЄ було виконано натурні дослідження, проаналізовано сучасний стан басейну, визначено масиви поверхневих вод і розпочато діагностичний моніторинг. Для розгляду басейнової ради надано пропозицію щодо залучення експертної підтримки ОБСЄ у 2020 році для розробки 5, 6 і 7 розділів ПУРБ, яку підтримали як члени басейнової ради, так і присутні на засіданні представники Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Сергій Трофанчук також акцентував увагу присутніх, що завдяки спільним діям Держводагентства, Сіверсько-Донецького БУВР, ОБСЄ та Донецької обласної державної адміністрації у 2019 році виконані заходи щодо підвищення потенціалу басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Сіверсько-Донецького БУВР. Головною метою є збільшення переліку вимірювань забруднюючих речовин, а також речовин, специфічних для суббасейну Сіверського Дінця. Таким чином у Слов’янську працюватиме одна з 4-х в Україні сучасних лабораторій моніторингу вод для визначення хімічного стану водних масивів за європейськими стандартами. Це підтвердила в інтерв’ю ЗМІ і начальник відділу адміністрування водного кадастру та моніторингу вод Держводагентства Марія Шпанчик, яка брала участь у засіданні басейнової ради (стаття, відеорепортаж).

Засідання басейнової ради пройшло в атмосфері зацікавленої дискусії, обговорювалися результати діагностичного моніторингу по всіх його видах: за забруднюючими речовинами для встановлення хімічного стану поверхневих вод, за гідроморфологічними та гідробіологічними показниками.

Попередні результати моніторингу в 2019 році у суббасейні Сіверського Дінця учасникам заходу представили начальник відділу водних об’єктів та моніторингу вод Сіверсько-Донецького БУВР Ірина Сидоренко, керівник групи експертів ОБСЄ Олексій Ярошевич, старший науковий співробітник Інституту гідробіології НАН України Олена Лєтицька та представник Центральної геофізичної обсерваторії ім.Бориса Срезневського Тетяна Кузнєцова. Отримані від експертів відповіді та пояснення були корисними для сприйняття оцінки екологічного стану масивів поверхневих вод як по руслу Сіверського Дінця, так і по основних його притоках у Харківській, Донецькій і Луганській областях за даними моніторингу.

Зокрема, учасники заходу дізнались, що діагностичний моніторинг за новими вимогами у суббасейні Сіверського Дінця був виконаний першим серед річкових басейнів України. Для всіх 10 типів масивів поверхневих вод району басейну річки Дон були встановлені референційні значення для біологічних показників, а також межі класів якості за сольовим складом та біогенними речовинами, які будуть використані для встановлення екологічного стану масивів поверхневих вод. За результатами моніторингу Сіверсько-Донецького БУВР у 2019 році всі досліджувані масиви поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця відносяться до 2 класу хімічного стану «недосягнення доброго» за вмістом свинцю та нікелю. За висновками експертів більше половини досліджуваних масивів поверхневих вод за гідроморфологічними критеріями не відповідають високому статусу. Найбільших гідрологічних та гідроморфологічних змін зазнало русло Сіверського Дінця. За біологічними показниками, з оброблених на даний час результатів відборів, найбільш забрудненими є річки Казенний Торець, Кривий Торець, Бахмутка та Верхня Біленька.

Начальник відділу адміністрування водного кадастру та моніторингу вод Держводагентства Марія Шпанчик поінформувала членів басейнової ради про плани Держводагентства на 2020 рік з реалізації державного моніторингу у річкових басейнах, в тому числі щодо здійснення операційного моніторингу в суббасейні Сіверського Дінця.

До протоколу басейнової ради та плану роботи басейнової ради на 2020 рік було включено низку питань, зокрема щодо виконання завдань з розробки Плану управління річковим басейном Дону у 2020 році; виконання водоохоронних заходів у рамках обласних програм Харківської, Донецької та Луганської областей, а також підприємствами-водокористувачами; здійснення заходів у Харківській та Луганській областях з визначення балансоутримувачів безхазяйних гідротехнічних споруд, тощо, які планується розглянути на чергових засіданнях басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…