Водно-екологічні проблеми – в центрі уваги стейкхолдерів Сіверського Дінця

День Сіверського Дінця – найбільшої притоки Дону та головної водної артерії сходу України – завершив низку цьогорічних водних ЕКОівентів, які через карантинні обмеження проходили у #digital форматі.

До Дня річки фахівцями Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів було підготовлено відеоролик «Сіверський Донець у вишиванці: змінюючи себе, ти змінюєш Світ».

А 21 вересня 2020 року, коли за екологічним календарем відзначався вже 14-й День Сіверського Дінця, відбулось позачергове засідання басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону. З урахуванням карантинних вимог захід проводився в онлайн-форматі.

До участі у засіданні були запрошені представники органів влади та місцевого самоврядування, експерти, наукові співробітники та фахівці водогосподарсько-екологічного напрямку, водогосподарські підприємства, громадські організації та інші зацікавлені особи.

До обговорення важливих питань суббасейну Сіверського Дінця долучився і голова Держводагентства Валентин Шліхта. Привітавши стейкхолдерів Сіверського Дінця, він закликав їх до активної співпраці і в свою чергу пообіцяв всебічну підтримку та сприяння підвищенню авторитету басейнових рад. Відповідаючи на питання, очільник водної сфери наголосив на впровадженні комплексного підходу до вирішення водних проблем задля досягнення доброго стану вод в Україні.

Як консультативно-дорадчий орган у межах району басейну річки Дон басейнова рада розглянула поточний стан підготовки Плану управління річковим басейном Дону, планування кроків на 2020 рік та залучення підтримки донорських інституцій у цьому напрямку в рамках проєктів Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Також учасникам засідання було представлено інформацію щодо підвищення потенціалу лабораторії моніторингу вод Східного регіону, здійснення діагностичного моніторингу в суббасейні Сіверського Дінця у 2020 році за розширеним переліком показників та хімічного стану масивів поверхневих вод. За результатами моніторингу у липні-серпні 2020 року тільки 9 з 61 масивів, на яких здійснюються спостереження, відносяться до 2 класу «недосягнення доброго».

Національна спеціалістка проєктів Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Алла Ющук поінформувала присутніх про заходи, які здійснюються з 2018 року національними та міжнародними експертами щодо розробки елементів Плану управління річковим басейном Дону. Координатором проєктів ОБСЄ в Україні в 2020 році для суббасейну Сіверського Дінця було проведено навчання спеціалістів лабораторії, планується придбання додаткового лабораторного обладнання, здійснення дослідження впливу хвостосховищ та розробка економічного аналізу водокористування.

Національна спеціалістка з води, гігієни та санітарії Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наталія Коломієць повідомила присутніх, що з 2014 року в Донецькій та Луганській областях у зв’язку з початком військового конфлікту було започатковано проєкти за напрямком «Вода, гігієна та санітарія». Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні у вересні-жовтні 2020 року розпочне реалізацію проєкту щодо розробки елементів Плану управління річковим басейном Дону, зокрема огляд виконання водоохоронних програм, доповнення розділів ПУРБ щодо аналізу антропогенних впливів та з урахуванням змін клімату. Важливо те, що буде здійснено аналіз кліматичних змін до 2050 року, а також розроблено стратегічні пріоритети та конкретні заходи з адаптації до змін клімату.

В рамках позачергового засідання басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону було представлено основні водно-екологічні проблеми, які визначені в рамках розробки Плану управління річковим басейном Дону, до яких входять забруднення органічними, біогенними та небезпечними речовинами, гідроморфологічні зміни, а також можливі ризики від збройного конфлікту. А також дано старт процесу консультацій з громадськістю щодо головних водно-екологічних проблем суббасейну Сіверського Дінця, які триватимуть до 1 листопада 2020 року.

Інформаційні матеріали про водно-екологічні проблеми суббасейнів Сіверського Дінця та нижнього Дону завантажити у форматі PDF

Свій відгук про головні водно-екологічні проблеми басейну Дону просимо Вас залишити шляхом заповнення опитувальника (перейти за посиланням). Для нас важлива Ваша думка та коментарі!

Підсумки громадських консультацій щодо водно-екологічних проблем суббасейну Сіверського Дінця буде представлено на наступному засіданні басейнової ради у листопаді 2020 року.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…